De zomervakantie is in aantocht. Kijk jij er ook zo naar uit? Er is hard gewerkt in het onderwijs, door iedereen. Corona stelde ons voor belangrijke vragen en keuzes. Waar draait het nu echt om? Wat is het belangrijkste om te bereiken dit schooljaar? Welke interventies zijn daartoe het meest effectief? Als jij samen met je team of groep terugkijkt op afgelopen schooljaar, wat blijft je dan het meeste bij? Wat zijn dan de successen en leermomenten? In deze blog lees je waarom succes vieren belangrijk is en hoe je dat concreet met je team of groep kan doen.
Succes vieren, waarom eigenlijk?
Jaren geleden kwam ik zomaar in een boekenkast het boekje tegen van Marinus Knoope: De Creatiespiraal. Ik werd gegrepen door de schoonheid van zijn verhaal. De natuurlijk manier waarop mensen de weg bewandelen van wens naar werkelijkheid. De verschillende fasen die de auteur beschrijft zijn kraakhelder en herkenbaar: van wensen-verbeelden-geloven-uiten-netwerken-plannen-handelen-volharden-waarderen-naar ontspannen. Je zou het echt even moeten lezen om de schoonheid ervan te proeven.
Eerlijk gezegd, was dit boekje bij mij weer in de vergetelheid geraakt. Totdat ik deze blog ging schrijven. Nu zie ik ineens weer hoe mooi deze cirkel past op alle verandertrajecten die ik zelf afgelopen jaar heb begeleid. En hoe het thema van deze blog, het vieren van successen, naadloos past in de periode van Ontvangen in de cyclus. Het vieren van successen volgt op een periode van volharding. Een tijd van hardwerken. Bikkelen soms, zeker dit coronajaar. Het vieren van successen past bij het einde van een schooljaar. Het moment dat je als team elkaar spontaan gaat waarderen. Het moment dat ouders van de kinderen je als bedankje overladen met pakken Merci. Het moment van bijna vakantie. Ontspanning. Schoolleven van je afschudden en alles even loslaten.
Je hebt dit jaar met jouw groep of jouw team vast een aantal uitdagingen aangegaan. Je hebt nieuwe dingen geleerd: bijvoorbeeld lesgeven en vergaderen op afstand, flexibel werken of een nieuwe methode hanteren. Je hebt daarnaast ook vast oude gedachten en gewoontes die niet werkten, losgelaten. Om duurzaam te veranderen, is het belangrijk dat je weet wat het effect is van je gedrag. Dat je weet wat werkt en niet werkt. Een moment van reflectie. Stilstaan bij een succes en samen kijken welk gedrag daaraan heeft bijgedragen. Dat helpt bij het bestendigen van dit nieuwe, effectieve gedrag tot een bewuste gewoonte. En je hebt grote kans dat je hiermee nieuwe successen uitlokt en anderen inspireert het ‘goede’ te doen.
Daarnaast is het gewoon erg leuk om samen successen te delen. Zo’n positief reflectiemoment versterkt het werkplezier en de betrokkenheid van eenieder bij de verandering. Het motiveert mensen om hun werk goed te (blijven) doen.
Maak er wat van!
Succes vieren kan op allerlei manieren. Maar hoe maak je daar nu een krachtig en feestelijk moment van? Bekijk onderstaande praktische voorbeelden en maakt ze passend voor jouw situatie.
-
De Successen Slinger
Koop een vrolijke slinger met vlaggetjes. Leg de slinger op een lange rij tafels.
Blik met het team of de groep terug op afgelopen jaar. Wat hebben we met elkaar bereikt? Iedereen bedenkt een succes en schrijft deze om de beurt op de slinger. Ondertussen hapje/drankje pakken. Als iedereen is geweest, worden de vlaggetjes om de beurt voorgelezen. De schrijver licht kort toe. Eventueel even pauzeren en een moment de uitwisseling vervolgen.
-
Teken of schilder je mooiste moment
Blik met het team of de groep terug op afgelopen jaar. Wat was het mooiste moment? Geef een voorbeeld. Laat iedereen een tekening maken op een A-4. Je kunt er eventueel een lijst op afdrukken. Dan lijkt het net een schilderij. Zorg voor voldoende en kleurrijke stiften en potloden. Je kunt ook groter werk laten maken op A3. Gebruik dan plakkaatverf, dat maakt het lekker expressief. Als je er echt iets van wil maken, zet dan grote tafels in het midden of doe de activiteit in een werklokaal. Dan kan iedereen lekker vrij werken. Dat verhoogt de groepssfeer. Als iedereen klaar is, worden de tekeningen/schilderijen om de beurt toegelicht en opgehangen. Maak hiervoor een grote ruimte vrij. Zo creëer je met elkaar een mooie wand.
-
Tijdlijn
Pak een rol behang en rol deze uit over een lange tafel. Teken met een dikke viltstift in het midden van het papier een lange tijdlijn van afgelopen jaar. Verdeel de lijn in 12 vakken en schrijf in ieder vak de maanden van het jaar. Reflecteer met elkaar op het afgelopen jaar. Wat waren de momenten waar we met plezier aan terug denken? Wat waren grote hoogtepunten en wat waren de kleine succesjes? Welke momenten waren lastig? Waar zijn we trots op? En waar zijn we minder trots op? Schrijf de belangrijke momenten op bij de behorende maanden. Schrijf boven de tijdlijn alle positieve momenten en onder de tijdslijn de negatieve momenten. Hang vervolgens de ingevulde tijdlijn op. Neem de tijd om met elkaar het jaar te bekijken en waar nodig toe te lichten. Proost op de successen en leermomenten.
-
Doos met successen en tips om deze te verzilveren
Maak een grote vrolijke doos met een gleuf. Zet deze doos in het midden van de groep of je team.
Blik met de groep terug op afgelopen jaar. Wat hebben we met elkaar bereikt? Geef iedereen een mooie kaart. Schrijf aan de voorkant een succes en aan de andere kant een tip om dit succes te borgen. Om de beurt loop iemand naar de doos, licht zijn/haar succes en tip toe en stopt de kaart in de doos. Het idee is om volgend schooljaar de doos weer een keer voor de dag te halen en te evalueren of de successen nog van kracht zijn.
-
Doos met strik van bedankjes
Dezelfde doos kan ook gebruikt worden om er een lange strik omheen te maken. Een strik vol persoonlijke bedankjes.
Neem hiervoor een groot lint dat je in stukken knipt. Op elk stuk lint schrijf je de naam van een teamlid. Doe de stukken lint in een grote schaal of doos en loop het team rond. Ieder pakt een stuk lint en schrijft hierop een bedankje voor de klasgenoot of collega die op jouw lint staat. Wat heeft deze persoon voor jou of de groep betekend? Hoe heeft deze collega of klasgenoot jou of de groep gesteund/gestimuleerd? Of hoe was het voor jou dat deze persoon er was, kon zijn. Bedank hem/haar hiervoor.
Het lint kan van satijn of katoen zijn. Gebruik dan textielstiften. De afzonderlijke stukken knoop je aan elkaar. Je kunt ook een lint maken van papier. Dan gebruik je stiften voor papier. De afzonderlijke stukken niet je aan elkaar.
In plaats van lint kun je ook zakdoeken gebruiken die je aan elkaar knoopt.
Veel plezier!
Heb je zelf nog een leuk idee. Laat het me weten!