Samen leren op de werkplek, met Birdy

Birdy
Birdy gaat niet over vogels, maar over onderwijs. Wel over vliegen, in een zwerm vooruit. Als je alleen vliegt, ga je snel, maar samen kom je verder. Samen leren kan met VLC Birdy, een nieuwe sociale, elektronische leeromgeving, waarin leerlingen en leerkrachten van en met elkaar leren door interactie en feedback.

Samen met collega’s van Marant heb ik mij afgelopen maanden verdiept in Birdy als instrument voor werkplekleren. Daarbij zijn we tot de conclusie gekomen dat Birdy een belangrijke bijdrage kan leveren aan het opbouwen van leergemeenschappen in het onderwijs. Daarom werkt Marant samen met CSS Breda als het gaat om werkplekleren met Birdy. Wat is Birdy eigenlijk en wat maakt haar zo speciaal?

computer leerkrachten

 

 

 

 

Informatie is overal; samen bouw je kennis op

Als je om je heen kijkt, verandert er veel in de wereld. Via internet staan we 24 uur per dag in verbinding met de wereld, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om informatie snel met elkaar te delen. Een fascinerende wereld, waar we nog onvoldoende gebruik van maken. Daar zijn onderwijsprofessionals zich ook van bewust. We merken dat schoolbesturen op zoek zijn naar manieren om leerkrachten als experts op elkaar te betrekken. Het starten van een netwerk, bijvoorbeeld naar aanleiding van een boeiende studiedag, lukt vaak nog wel. Maar blijvend leerkrachten op elkaar betrekken, is veel moeilijker. Hoe laat je leerkrachten en leerlingen echt van elkaar leren en samen kennis opbouwen, ook op momenten dat je niet bij elkaar bent? Hoe voed je de onderzoekende houding, zodat leerkrachten en leerlingen zelf vragen gaan stellen en op zoek gaan naar antwoorden? Birdy kan als sociale, elektronische leeromgeving hiervoor een oplossing zijn. In deze leeromgeving kun je op elk gewenste plek en moment van en met elkaar leren. De inrichting van de leeromgeving is zeer gebruiksvriendelijk en zo ingericht dat het een onderzoekende houding en kritisch denken en samenwerken stimuleert. Zo bouw je samen kennis op.

Samenleren met Birdy in de praktijk

Leren gaat het beste op je werk, in de dagelijkse praktijk met je collega’s en leerlingen. De VLC Birdy is bedoeld voor deze vorm van informeel leren en wordt daarom ook instrument voor werkplekleren genoemd. De Virtual Learning Community van Birdy is beschermd. Elke gebruiker heeft een eigen profiel en je ontmoet elkaar op verschillende plekken in de leeromgeving. Je kunt berichten en een agenda aanmaken. Dat is nog niet zo bijzonder. Het wordt pas interessant als we naar de eigenschappen van de tool kijken die de didactiek kunnen verrijken of waar je echt inhoudelijk met elkaar aan de slag kan. Bijvoorbeeld: het maken van leeropdrachten, leervragen of stellingen, werk van anderen bekijken, feedback geven/ontvangen of interessante websites of filmpjes verzamelen.  Natuurlijk gaat het samen leren niet vanzelf. In de omgeving zijn verschillende sturingsmogelijkheden om deelnemers uit te nodigen tot deelname aan opdrachten en dialoog. Ook kun je in de groep aan de hand van rapporten in Birdy (learning analytics) de bijdrage van eenieder aan het leerproces bespreken. Zo’n groepsgesprek voer je face-to-face. En zo maak je een brug tussen online en offline leren.

computer leerlingen 2 Op basisschool De Cocon in Alkmaar hebben we Birdy in praktijk gezien. Een prachtig voorbeeld van modern en uitdagend onderwijs met een tool die werkt! De volgende keer vertel ik hier graag meer over.

Ben je nieuwsgierig geworden naar werkplekleren met Birdy?

Vanaf februari organiseert Marant 1x per maand op vrijdagmiddag een Proeverij. Op deze middag kun je proeven aan verschillende facetten van werkplekleren, o.a. Birdy. Belangstelling? Schrijf je in via deze link op de website van Marant.

Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze blogpost, laat van je horen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.