Help jezelf en anderen vooruit met peerScholar

universiteitDe studiereis naar Canada stond in het teken van peer learning, leren van en met elkaar.
Nieuwsgierig hebben we uitgekeken naar de ontmoeting met professor Steve Joordens op de  University of Toronto. Samen met zijn team werkt hij aan de 3e versie van de digitale leeromgeving: peerScholar die binnenkort beschikbaar komt. Met deze tool kunnen studenten op een effectieve manier van  elkaar leren, ook al verschillen zij in vaardigheid.

Het is een genoegen om kennis te maken met Steve Joordens en zijn team. Als goede vrienden worden we ontvangen. Eenmaal bezig voelen we ons helemaal op ons gemak in deze academische omgeving. Wanneer Steve het woord neemt, wordt duidelijk dat we met een bevlogen professor te maken hebben die zijn inzichten in peer learning en peerScholar scherp en razendsnel over het voetlicht brengt. Gelukkig is er ook tijd voor ontspanning. Tijdens de pauze kunnen we genieten van muziek en beelden van zijn eigen rockband.

peerScholarLeren van elkaar met peerScholar

In de huidige wereld is kennis online beschikbaar is. Waarom zou je dan nog de lessen volgen van de leerkracht waarin kennis wordt overgedragen? En dan te bedenken dat alle kinderen in de klas kennis hebben die je kunt delen, en door interactie kunt verrijken? Dan kun je toch beter samen leren en elkaar vooruit helpen? Volgens Steve Joordens is het niet de kennis, maar zijn het vaardigheden die de toekomst van leerlingen gaan bepalen. We leven in een tijdperk waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt. Laten we daarvan gebruik maken in ons onderwijs. En, digitale tools hebben iets magisch, dat de aandacht van kinderen trekt. Zo heeft Steve Joordens met zijn team een digitale leeromgeving ontwikkeld waarmee studenten opdrachten kunnen maken, elkaars werk kunnen zien en behulp van feedback van anderen hun eigen werk kunnen verbeteren. In een peerScholar sessie waarbij we het programma hebben doorlopen, hebben we kunnen merken hoe (in)spannend en motiverend dit was. Daarnaast doet peerScholar een beroep op kritisch denken en communiceren. Je bekijkt je eigen werk wel 3 keer voordat je het online zet. Je leest het werk van anderen aandachtig door, met de opdracht en succescriteria in je achterhoofd. Je formuleert bedachtzaam je feedback aan de ander (denkt na: met welke opmerking help ik de ander echt vooruit?) en je beoordeelt kritisch je eigen werk en de feedback. Vervolgens reflecteer je op je eigen werk en ga je je werk verbeteren. Op deze manier leer je intensief samen met anderen, word je eigenaar van je eigen leerproces en help je jezelf en anderen vooruit. En stel je voor dat de hele klas zo met elkaar samenwerkt, dan kun je je als leerkracht terugtrekken en het proces van een afstand bekijken. Dan verandert je rol van instructeur naar begeleider en hoef je geen 30 schriften meer na te kijken. Dat zou mooi zijn. Maar werkt het ook in een klas met verschillen?

Verschillen mogen er zijn!

Volgens Steve Joordens zijn er genoeg redenen om peerScholar in te zetten in een klas met verschillen:

Het doet er niet toe hoe goed je bent. Het gaat om de ontwikkeling die je doormaakt, en de bijdrage die je daaraan levert. Dat is een positieve, op ontwikkeling gerichte insteek waarmee je elk kind de kans geeft om te groeien. Belangrijke vaardigheden bij peer learning is: het reflecteren en het geven en ontvangen van feedback. Dit zijn vaardigheden waarin iedereen zich in kan ontwikkelen, een leven lang. En weet je niet hoe je goede feedback kan geven, dan kijk je toch hoe anderen het doen? De transparante manier van werken binnen peer learning, maakt het mogelijk dat je op elk moment de kunst kunt afkijken. En, als je het werk van de leerlingen anonymiseert, dan heb je niet in de gaten van wie het werk is, zodat je zonder vooroordeel het werk van de ander leest en becommentarieert.

Peer learning komt het beste tot zijn recht in een veilige omgeving, waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en aandacht is voor elkaar. We zullen zien hoe we dit ervaren op de Canadese scholen.