Begrijpend tekenen kun je leren


sketch1487583780980
Ken je dat? Dat je met iets bezig bent waar je niet meer mee kan stoppen omdat het zo leuk is? Dat had ik afgelopen week met het tekenen van vogeltjes. Het was een opdracht uit de Tekenvierdaagse waar ruim 2000 mensen via een Facebook groep online verbonden, zich kostelijk mee vermaakt hebben. Je moest van mislukte krabbels een vogeltje maken, door een voorstelling te maken van een vogel, en vervolgens een oog, snavel, staart en poten aan de tekening toe te voegen. En zie daar, de vogel is geboren. Hoe meer je er maakt, hoe grappiger ze worden. En als je afkijkt bij andere tekenaars zie je nog meer schattige, gekke en wilde vogels. Hoe inspirerend is dit!

Tekenen om je idee te communicer en

Tekenen is niet alleen leuk om te doen, maar ook een effectieve manier om je idee te communiceren. Een aantrekkelijk alternatief voor lange monologen of saaie powerpoint presentaties. Je hoeft geen ster te zijn in tekenen. Het gaat immers om het leren van basisvasketch1487583656249ardigheden die iedereen kan leren en het representeren van je idee. Zo leerden we in de Tekenvierdaagse dat je met basisvormen, het visuele alfabet, alle figuren kan tekenen die je wilt. Concrete dingen zoals een boek, een kopje, maar ook abstracte begrippen zoals: samen, doelstelling, vooruitgang. Dit laatste is natuurlijk moeilijker, maar door uit te proberen en te kijken naar figuren van anderen, ontwikkel je je eigen stijl. Vervolgens leer je met gebruik pijlen, kleur en schaduw (de samenstelling) van je figuren, en daarmee je boodschap, nog krachtiger te maken. Op deze manier leer je stap voor stap begrijpend tekenen.

Tekenen, een speelse bezigheid

Als kind tekende ik graag. Een kleurrijke fantasiewereld van wasco op grote vellen papier. Of dieren en poppetjes op kladpapier. Misschien ken je het nog wel, zo’n dik kladblok waarop je eindeloos kon oefenen, fouten maken, en weer opnieuw proberen. Op de middelbare school was tekenen een aangename bezigheid tijdens de lessen als ik me verveelde. Vele hoeken van blaadjes in mijn schriften zijn versierd met bloemetjes en Perzische tapijtjes. Gaandeweg ben ik minder gaan tekenen en raakte ik de vaardigheid kwijt. En erger nog, ik ontwikkelde een zekere schroom om te tekenen. Gewoonweg omdat ik het niet meer zo goed kan als vroege. Ik werd kritischer en durfde geen fouten meer te maken. Dat is jammer, want ik wil er wel iets mee. In mijn werk ben ik dagelijks bezig met het inzichtelijk maken van problemen, en bedenken en presenteren van oplossingen. Dat kan toch ook met plaatjes! Nu ik weer met tekenen begonnen ben, ervaar ik het speelse kind weer in mij. Ik krijg weer plezier en durf weer buiten de lijntjes te tekenen.

Leerprincipes

Veel mensen, en ik dus ook, ervaren een drempel om te tekenen. Stap daar overheen, doe het gewoon. Dat is gemakkelijk gezegd. Hoe krijg je dat nu echt voor elkaar? Met de leerprincipes van De Betekenaar:

  • Deelnemers werken aan een gezamenlijk doel: beter leren communiceren m.b.v. tekeningen, oftewel begrijpend tekenen.
  • Eenvoudig en uitnodigende instructies via een filmpje: Na dag 1 over visueel alfabet denkt iedereen: ‘Oooh, dit lukt me wel’.
  • Samen oefenen in een Facebook groep: Tekenaars kijken de kunst bij elkaar af, en proberen dingen uit die ze bij anderen hebben gezien. Dat werkt inspirerend.
  • Speelse oefeningen: na de opdracht van het tekenen van vogeltjes uit een krabbel, was iedereen enthousiast. Er werden talloze vogeltjes gedeeld op Facebook, de een nog gekker dan de andere. We bleven aan de gang en konden er niet meer mee stoppen. Zo stimulerend was het.
  • Oefenen: om een goede tekenaar te worden moet je vele uren tekenen. Zo komen de figuren in je motorische geheugen en ontwikkel je een eigen stijl. Met specifieke technieken maak je je tekeningen nog krachtiger.
  • Fouten maken: bij oefenen hoort fouten. Bekijk ze met een glimlach, onderzoek hoe het anders, beter had gekund, en probeer opnieuw of maak er iets anders van. Wist je dat de tekeningen in de Facebook groep met de meeste oefening, fouten en verbeteringen, de meeste likes kregen? Mensen waarderen het als je je kwetsbaar opstelt.
  • Afkijken bij anderen: Het is prettig om te zien dat je niet de enige bent die zit te ploeteren. Daarnaast zie je hoogstandjes van talentvolle tekenaars. Wat maakt deze tekeningen in je los? Schrikt het af en ondermijnt het je eigenwaarde, of voel je je uitgedaagd ervan te leren? In de Facebook groep kun je ook feedback geven op elkaars tekeningen. Dat werkt heel bemoedigend.
  • Geef je vaardigheid door. Vele deelnemers zijn zo enthousiast geworden dat zij anderen, hun partner, klas of kinderen, hebben aangestoken met het tekenvirus. Als we zo doorgaan, krijgen we heel Nederland aan het tekenen.

Met deze ervaring van afgelopen week, weet ik het zeker: Tekenen is een leuke bezigheid en een krachtig middel om te communiceren. Ik ga ermee door. Dus kijk niet op als ik onder de vergadering vogeltjes teken of mijn ideeën communiceer met tekeningen. Daarmee oefen ik mijn vaardigheid en verleid ik jullie hetzelfde te doen.

Ook het werken in een sociale online leeromgeving kan motiverend zijn. Dat bleek in deze cursus. Ben je op zoek naar een manier om het leren in een gemeenschap, online en offline, tot een succes te maken? Dan kun je bij ons terecht. We geven training, coaching en advies m.b.t. belangrijke didactische principes: het opbouwen van een eigen portfolio, het maken van betekenisvolle opdrachten en geven van feedback waar je anderen mee vooruit helpt. In de Proeverij, kun hiermee kennis maken. Daarnaast integreren we effectieve manieren van samen leren in al onze cursussen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.